Friday, May 21, 2010

FAKTA MENARIK TENTANG MAKAN



Selamat Sejahtera Semua...

Pagi-pagi lagi aku dah buka blog. So tak taw nak update apa aku baca la satu magazine nie dan aku ada idea untuk buat satu entry yang aku baca dari salah satu artikel dalam magazine tersebut.  Jom sama-sama baca.........


* Bawang merah, kentang  dan epal sebenarnya mempunyai rasa yang sama. Yang membezakannya hanyalah baunya sahaja. Tak percaya?? Cubalah di rumah...

* Makan buah epal selepas subuh lebih berkesan untuk menghilangkan rasa mengantuk berbanding pengaruh kafein.

* Pisang yang kulitnya sudah gelap lebih manis kerana kandungan gulanya mencapai 200%. Manakala bagi pisang yang kelihatan segar hanya mempunyai kandungan gula sebanyak 3% sahaja.

* Rata-rata manusia makan 35 000 keping biskut sepanjang hidup mereka.

* Sarapan yang paling diminati oleh masyarakat Eropah dan Amerika ialah roti gandum dan soda.

7 comments:

Rockers said...

memang pun, rasa bawang dgn kentang sama je... rockers dah try..hik..hik.. - Rockers

http://cicaktonjeng.blogspot.com

yuyun said...

yang penting jangan lupe THE POWER OF 5 setiap hari!!

1. grains
2. vege
3. fruits
4. fish, poultry, meat, legumes,
5. milk, dairy product

huhu...

tak mampu nak makan bawang camtu je.. hehe..

::ienafazlyna:: said...

betul ke kentang ngan bawang same??cam ne leh tak penah rase same pun nie..hahahah

Cik Puan Ienafazlyna Suite's

saya_arief said...

sejak bile da jadi nutrionist..hoho

MISH LOLIPOP said...

rockers: mmg sma pon tp bwang bau kuat sangat..hehehe

yuyun: menth2 mmg xsdap bwg..huuu

ienafazlyna: yela..try mkn menth2 tgk..

arief : erk..hahhaha..ttba jer la

Roronoa Zoro said...

bawang merah? isk3.. x berani nak try... t pedas mulut..

rasa pedas kan bawang? (-_-)

hehe..

MISH LOLIPOP said...

Roronoa: waaaa..penakut tol la..xpdas pon tp law kna mta maw pdih beb..heeeeeee