Monday, May 24, 2010

8 PANTANG BESAR DALAM BERDIET

Selamat Sejahtera Semua..


Kali nie gua nak citer mengenai 8 PANTANG BESAR DALAM BERDIET. Gua tak da masa nak diet-diet nie sebab badan gua kecik. Berat tak pernah nak naik tapi perut still berlapis-lapis. Dah macam kuih lapis dah gua tengok. Hahhaha. Gua pernah cakap kat member yang gua nak diet. Sekali dia kasi ceramah kat gua. Dia cakap badan lu nie kecik nak diet pe benda. Yela badan ja kecik molek tapi dalam siapa tahu. Hahahah. Ewah melalut nampak. Jom kita tengok 8 PANTANG BESAR DALAM BERDIET.


NASI

Segala keturunan nasi la. Tak kira nasi putih ka, nasi goreng ka, nasi USA ka. Keturunan nasi nie memang kaya dengan karbohidrat. Bila kandung karbohidrat nie terlampau banyak maka ia akan bertukar menjadi lemak. Lepas tue lemak nie sure akan menambah berat badan kita. Sebab tue ramai gua jumpa orang yang diet mesti tak makan nasi. Tapi kalau diambil secara bijak tak da la jadi camnie. Cukup sekali sehari makan nasi. Kalau nak diet jugak tapi tak tahan tengok nasi baik gantikan ja dengan sumber karbohidrat yang lain seperti tosai, capati roti dan sebagainya.

AISKRIM

Adoyai. Yang nie memang terliur gua tengok. Aiskrim. Yummy. Tambah-tambah cuaca panas nie lagi sodap. Ditambah pulak makan dengan gaya menggoda. Fuhh. Meletop beb. Hahhaha. Tapi ingat kalau terlampau 'layan' sangat mampu merosakkan diet korang. Kalau la tak tahan sangat tengok aiskrim yang seksi nie elok la makan sikit ja. Tak pon makan jer la yogurt. Tak pun pilih jer la yang rendah lemak. Bagus tue. Tapi gua tak kira jugak. AISKRIM SATU!!!

HOT DOG

Seterusnya ialah hot dog atau dalam bahasa jawanya 'Anjing Panas'. Erkk. Tak senonoh betul kalau ditranslatekan. Sopan gua guna Hot Dog yer. Anjing panas Hot dog nie gua tengok dah jadi feveret manusia zaman sekarang. Gua pun dah lama tak merasa. Senang untuk dibuat. Ringkas dan sedap kerana anjing panas ia hanya mengandungi mayonis dan sosej. Sayur sos bagai tue lantak la nak bubuh ker tak. Tapi sebenarnya hot dog nie bukan saja mengandungi lemak yang tinggi tapi juga mempunyai kandungan sodium yang tak baik untuk kesihatan. Tapi kalau nak juga elok buat kat umah. Caranya korang boleh potong dua sosej tue dan lupakan mayonis. Erkk Tentu tak sedap. Heeeee.

COKLAT

Yang nie paling aku tak leh tengok. Coklat. Meleleh dah air liur aku nie kena keyboard. Hehehhe. Punya la sedap. Tapi awas da juga yang mengatakan coklat boleh mengemukkan badan. Betol ker? Coklat mengandungi kandungan lemak, gula dan kalorinya yang tinggi.

MINUMAN (soft drink, iced coffee,cocktail dan smoothies)

Yang nie merupakan satu kesalahan besar dalam situasi diet. Yela air je kan mampu ker buat kita gemuk?? Padahal sebenarnya kalori dalam bentuk cecair sangat mudah buatkan badan korang kembang. So lebih baik gantikan susu badan pekat manis dengan susu low fat sebab ia akan membakar banyak kalori. Tapi aku hentam jugak makan susu pekat manis. Hoho

SOLID SALAD

Ada jugak yang diet makan salad tapi bising cakap tak perubahan. Dok gemuk camtue jer. Naper ek?? Mau taknya nama ja salad tapi dalam tue taruk macam-macam. Taruk ayam la, kentang la, keju beserta mayonis. Adoi sama jer la kalorinya dengan nasi. Menurut sorang profesor dari Universiti Bonston, Joan Salge Blake, dia kata kalau nak betul-betul diet cukuplah ambik sayuran segar beserta light mayonis. Baru la namanya diet.

SANTAN

Mak gua kalau masak gulai mesti letak santan. Memang orang Melayu masak papa masuk santan. Sebab santan lebih berlemak dari dok guna susu cair la dan macam-macam la sebagai pengganti santan. Jadi lebih baik gantikan saja dengan sup, stim atau apa apa sajalah masakan yang tak berunsurkan santan. Tak pun gantikan saja dengan susu cair. Errkkk. Aku tak kira santan jugak. Heeeeeeeeeeee

MAKANAN YANG DIPANGGANG

Steak ka, sate ka, daging burger ka serta seangkatan dengannya memang la terangkat kan. Macam sate la memang superb punya. Tapi sayangnya kena lak berhati-hati dengan lemaknya. Makanlah dengan kuantiti yang sederhana dan makanlah dengan sayur-sayuran.


NotaKakiKurap: Biar boroi asal kenyang. Erkkkk..







13 comments:

a d r e y n i e e l i s y a said...

smua aku telan tuh kecuali bnda yang over betul santan diaa..
waaa...
diet rusak!!!

MISH LOLIPOP said...

hahahha..telan la sblm xleh telan dh pas nie..

Sang Karipap said...

OOOOo...patut la diet x jadik. sbb duk bantai nasik..haha

Alamak kantoi aku tgh diet. hahaha

MISH LOLIPOP said...

karipap: owh..diet ek..hehehe selmat mendiet..jom nak belanja sate nasik berlemak aiskrim..hehhehe

Aujinz said...

den tak makan nasik gak..

tapi..eskrem tak leh tolak...

helppppppp...

nabilah_2908 said...

haha...diet kejap jer...pastu mkn balik...diet tk pernh nk mnjadi..tk boleh nk kawal nafsu mkn..org cakap...masa sihat la kena makan sepuasnya..huhu.. ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
MY MOM AND POLYP

zxara said...

patot ah aku semakin meningkat chubby.. sebb aku bantai makan sume makanan diatas.. hahah..

MISH LOLIPOP said...

zxara: same wif me..no diet in my life..bia prut berlapis asalkn makn..heeeeeee

Roronoa Zoro said...

haipp!!!
cam tau2 ja aku berdiet.. hahaha..
bab minuman tue aku ngaku aku x kurang.. masakan x.. aku suka air kabonat.. perhh..

anyway thx for tips.. hehe .. dengar kata satu lagi tips, makanlah makanan yg berebus atau sup jer.. bagus dan berkhasiat jugak ! =)

MISH LOLIPOP said...

@Roronoa Zoro hahah..no hal yer..gua xda msa nk diet sbb lgsung xpntg..yup mmg yg rbus2 nie sehat sebab xda minyak..slmt berdietan k..

Kniedaz said...

itu sebab akak tak diet..hahaha

-wAn- said...

lau aq ni cane lak???
bdn kros
not kreng k~

tp mkn la byk ne pn xkn dpt besa pnye bdn aq..

mkn 1 treler pn sme je brat..
ttap 50-52..

new up8~
KOMEN!!!haha

Joy Kalonas said...

semua tu mkanan yg berkalori tinggi, tp tak bermaksud kita tak bleh mkn langsung.. jgn terkejut kalau ada org tu boleh turun smpai 4kg dlm masa sebulan, tanpa sebarang pil2 diet yg mebazirkan wang dan sebagainya..

apa yg dimakannya? semua ke lapan makanan yang ko sebut kat atas td.. tp tak gemuk malah turun lebih berat, camne tu kan? jawapannya satu, teknik.

http://sususejat.blogspot.com